SAFE-SI na Facebooku
ZA ODRASLE    ZA MLADE  

  Najdete nas tudi na:
TwitterYoutubee-mailRSS

Povzetek

Ali lahko ugotovimo, da nekdo laže v
internetni klepetalnici?

Nikoli ne moremo zagotovo vedeti ali souporabniki spletnih klepetalnic v internetnem prostoru lažejo ali ne. V osnovi tudi ni nikjer prepovedano, da si nekdo ne bi smel zgraditi nove identitete na internetu. Morda ste že tudi sami eksperimentirali z novimi identitetami in ugotovili, da zna biti prav zabavno.

Anonimnost, ki jo ponujajo spletne klepetalnice, je tako lahko tudi prednost, npr. predvsem za sramežljive ljudi, ki se tako lahko sprostijo in se brez strahu pogovarjajo.

»Nekateri odrasli se tako predstavljajo kot otroci in želijo na ta način pridobiti otrokovo zanimanje in naklonjenost.«

Otrok mora tako strogo razločevati znance, ki jih je spoznal na internetu (zares pozna zgolj njihov vzdevek) in prijatelje, ki jih pozna iz šole, športnih in ostalih krožkov.

Otroka moramo posvariti na previdnost  v primeru, da želi znanec na internetu otrokovo pravo ime, naslov in telefonsko številko. Neprijetni telefonski klici in nenapovedani obiski so sicer izredno redki, ne smemo pa jih kar tako izključiti.

Srečanje v živo?

V primeru, da se otroci na vsak način želijo sestati z osebo, ki so jo spoznali na internetu, morate ob tem upoštevati nekaj varnostnih pravil. Na tako srečanje otroka nikoli ne pustite samega, vedno ga spremljajte vi ali katera druga odrasla oseba, ki ji zaupate. Za srečanje se dogovorite na varnem in javnem prostoru. Pozanimajte se o internetnih navadah vašega otroka. Najbolje je, da vas otrok sproti obvešča o njegovih novih internetnih poznanstvih. Otroku boste najlažje svetovali o pozitivnih in negativnih vidikih interneta tako, da boste skupaj z njim pregledovali strani na internetu.

Print
Spletno mesto Safe.si uporablja piškotke. Uporabljamo jih za razločevanje med obiskovalci in za štetje obiskovalcev. Uporabljamo lastne piškotke in piškotke storitve Google Analytics. Piškotki so povsem varni in ne vsebujejo občutljivih informacij. Če boste nadaljevanjali z brskanjem po spletnem mestu, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Piškotke lahko vedno izbrišete v svojem brskalniku.

Se strinjam / skrij to sporočilo      Več o piškotkih